Friday, August 28, 2009

7th Ramadhan






Salam semua...
How was puasa today? Ramai yang happy since 3 hari cuti. Hmmm... ramai yang balik kampung nampaknya. Be extra careful while otw. Anyhow, today my sis came over for berbuka puasa and she requested for ketam masak lemak cili api n ayam goreng rempah. Since my husband is not a big fan of crabs, i prepared his fav dish ~ tempe masak pedas. Yum2...

Ketam masak lemak cili api


Ayam goreng berempah

Tempe masak pedas
Sambal belacan + ulam
Akhir kata, selamat meyambut hari kemerdekaan ke 52 n selamat bercuti :)

Thursday, August 27, 2009

6 th Ramadhan

Salam semua...
Menu apa hari ini? Menu kami...
  1. Dory fish fillet + salad + homemade potato wedges
  2. Nugget + hotdog + fries ~ for the kids
  3. n air laici
Kentang dipotong wedges, direbus, dimarinade with some spices, celup dlm putih telur n tepung then goreng

Ikan dory dipotong2, marinade with some soy sauce, golek dgn putih telur, lumur dgn breadcrumbs then...


hasil before goreng
p/s: i'm running out of bread utk buat breadcrum so my alternative, biskut cream craker hancurkan + nestum...
menu budak2


menu untuk buka budak ;p
p/s: this is my first time buat fish n chip ni, resepi pun copy dari internet. Frankly speaking, xde la sedap sgt, but then husband makan macam sedap je...




Wednesday, August 26, 2009

Things to be done...

Salam semua...

There's only few school holidays left. Aiseh... seelum cuti, macam2 rancang nak buat. Adakah terlaksana misinya? Few accompolished, tapi ada few more to be done, before i menyesal sangat2, tak menghabiskan cuti sekolah dengan bermanafaat...
I planned to:-
  1. Clean the whole house once again - done!
  2. Mop lantai rumah (last was done a month ago ;p) - done! "wanginya rumah"- puji abang ;p
  3. Cuci cermin besar kat dining hall -plan esok
  4. Habiskan flower arrangement (1 more to go) - rasanya before raya baru siap kot
  5. Update resepi kuih raya :) - .....
  6. Semak kertas jawapan percubaan PMR 2009 - dalam proses
  7. Siapkan kertas soalan Akhir Tahun 2009
  8. Tolong abang kemas stor - i think better let abang kemas sendiri ;p
  9. Kemas peti ais
  10. Projek lanskap
  11. Jenguk Cavenzi n Lorenzo (JENGUK... hehehe)

please take note, #10 & #11 ~ tunggu Najib umum bonus, bleh....

Hehehe, panjangnya list. Dunno terlaksana atau tidak...



Tuesday, August 25, 2009

4th Ramadhan

Salam semua...

Berbuka apa today? Since its school holiday (sori, jangan jeles ye) i decided to cook all menu requested by my husband. And, he did asked for daging dendeng. Aduhai, kerjanya memang rumit n remeh, but as i said earlier, since its school holiday, i do have plenty of time.
Yesterday, i asked my nieces yang stay di sini, what they want for berbuka...

Me : Esok nak makan apa?
Niece #1 : Miza nak makan ayam kicap
Niece #2 : Kima nak nasi tomato
Niece #3 : Ya tak nak puasa...
Pak su : Paksu nak daging dendeng

So, as early as 3pm, i dah start ketung ketang kat dapur. First menu:



Baru nak menumis bumbu daging dendeng... tetiba.....
Me: Apasal lambat garing ni....
(Pusing2 tgk api, hehehe, dah padam rupanya)
Me again(over the phone) : Abang gas habis...

Menu second:


turut dihidang nasi tomato n cempedak goreng...

Esok, since husband will be berbuka bersama Sultan Selangor, macam malas pulak nak masak. I think akan bawa budak2 ke alamanda je. Boleh jugak shopping2... hehehe (maklumlah baru gaji ;p)

Monday, August 24, 2009

Progress...

Salam semua...
It has been feew days fasting. So far macam mana? I read few of my fav friend's blogs... Rata2nya mmg sedang hangat membincangkan isu2 ramadhan. Menu sahur, menu berbuka... etc. Few notes caught my attention, the one with their babies yang sangat comel2 yang turut sama join bersahur n berbuaka. Alahai.... ini lah saat2 dan ketika2 di mana tahap cemburu ku ini berada di had yang maksimum... Bila la my turn ye... :)
Back to ramadhan... we spent first n second ramadhan at my MIL's house, location: sabak bernam. Kesian, my MIL berbuka n sahurnya sorang2. We decided to bring her back with us to sepang, but then she got some appoinments dengan pakar di sabak, so terpaksala postpone. Since its school holiday, i can imagine how boring it will be, duduk rumah sorang2, bulan2 puasa ni. So, disebabkan tak dapat kidnap ibu mertuaku, telah kam kidnap 3 orang anak buah :) sebenarnya bukan nak kidnap, tapi mereka yang sukarela nak ikut maksu (my hubby the last child, while im the first). So, bersama2 dgn kami, 3 orang anak buah yg kecil2.


Kanak2 yang kepenatan...
sebenarnya, hajat di hati nak membawa bersama yang ini, tapi tak kesampaian...

video

cute kan? ye la, nak tampal gambar anak sendiri tak tahu bila, tampal gambar anak orang dulu. Mana tahu... tahun depan ke... kalau ada rezeki

Thursday, August 20, 2009

Ramadhan datang lagi...

Salam semua,


Alhamdulillah... Ramadhan tiba lagi, syukur kerana masih dipanjangkan umur. A video...


video


sori ye... tgh ambil video tetiba mamak hantar maggi sup pulak... please excuse him ok.


Bersempena dengan kedatangan ramadhan, as AJK Tetap PUSPANITA (i actually HAVE to join this), today we went to an orphanage, gave out some donations which includes duit raya and some groceries. Sayu nampak anak2 yatim yang tiada ibu bapa, and terasa beruntungnya diri kerana despite semua kesusahan, kesempitan hidup yang pernah dilalui semasa kecil dahulu, AT LEAST i still have my parents, who are willing to gave everything for the sake of their children.


Back to anak2 yatim, i sangatlah tertarik dengan seorang anak kecil ni, sangatlah comel, manis je rupanya, tenang je melihatnya. Sangat lah teringat sampai sekarang. I told my husband bout her, and he said "You nak adopt dia ke?" I smiled, unsure. Tapi suka sangat tgk budaknya. Nak tau yg mana satu? The one in the middle in this pic..


video
watch the one in the middle...


can't resist her... :)

Cute kan? Nak selalu ingat her face la, harap2 nanti kalau ada baby, manis wajahnya macam Che' Ah ni...

Majlis bagi duit raya...




sedutan persembahan nasyid daripada anak2 cilik...



video



untuk semua... selamat menyambut ramadhan, semoga segala amalan diterimanya... insyaAllah...maaf semua kesalahan, halalkan semua ye...


















Monday, August 17, 2009

It's pastry time..

It has been a while since the last day i did pastry stuff. Last weekend dapat banyak epal hijau, husband requested apple pie, dah lama tak makan katanya. So, since all ingredients ada di dapur, easy for me to do it. I noticed i dah lama tak buat pastry when i failed to find my pencanai doh. Entah mana la perginya.... kena beli lain ni, untuk preparation kuih raya nanti...

From this...


to these...



as i mentioned earlier, my pencanai doh dah hilang, terpaksa la mencari alternatif lain. So i came out with this:
tuan2 dan puan2 sekalian, ini ialah termos... ye, termos yang isi air panas tu... hehehe :)
not mine pulak tuh...

Cerita hari ini...

Salam semua...

Today is monday...
I should be off to work at 6.45am, and my hubby at 7.15am...
But that didn't happen..

Sebab....
Abang mc, check mata...
and for me, mestilah temankan suami kan...
So, we both tak kerja
Walaupun today is monday :)
Apa pengisian hari ini?
heheheh :)
After we paid a visit to the doc, breakfast tosai...


then ...





hari isnin, hari yang sepatutnya orang kerja, mmg lengang cinema. tak percaya?


i got to say, two thumbs up for this movie, memang best :)
full of actions, a lot better than transformers 2
opposite to my husband...

me: best la that story, i think akan ada sequel, tak sabarnya next year
my husband : not next year, give it 1 1/2 years
my husband lg: i rasa biasa je cerita tu?
me :.... (biasa???)


p/s: my husband is a hard boy to please, a perfectionist with very high expectation :) that ;s why i love him :)

Wednesday, August 12, 2009

LO.V.E

Salam semua...
I got this klip from a friend. Watch it, and tell me what do you feel :)

video

Saturday, August 8, 2009

DIY V3

Salam semua...
Update regarding projek DIY. Canvas frames basically dah siap, tapi masih belum digantung2, tgh cari masa di sebalik kesibukan yang melanda. Hasil2 nya...


Frame version besar Frame version kecil
Contoh aplikasi

H1NI

Salam semua...
Jangan panik baca title di atas, cuma ada sedikit cerita ingin dikongsikan. Seperti yang telah semua maklum, pandemik H1NI sudah semakin serius. I wanna share a story i experienced myself semasa di wad kecemasan Hospital Serdang last Thursday.
BTW, i was there for my SIL, who currently is staying with us due to kidney failure illness. So, i was heading to Wad Kecemasan, paying all the hosp bill before discharge (btw, i was alone since my husband ada majlis), to my suprise, all the lines yang ada di kaunter2 wad kecemasan Hosp Serdang, saaaaangat lah paaaaannnnnjangggg barisannya. Nak tunggu my turn pun almost an hour. Rupa2nya, ramai yang datang sebab demam, and nak confirm wheteher or not mereka ada simptom2 H1N1. Tetiba rasa risau pulak, since im openly exposed to all of the suspected H1N1 carrier. Tapi, so far dah Saturday ni, im feeling ok. Due to panic attack, everyone rushed to gov hosp, bagus la sebab prevention is better than cure, but then, periksa dulu tanda2 yang ada pada diri anda. Even the doc di kaunter pun suruh ramai yg demam biasa2 kuaranti di rumah dahulu. Ok guys, watch this vid, sebagai penambah informasi

video


these was taken at Wad Kecemasan Hospital Serdang, Thursday 6th August 2009

p/s: did i mention that its 10.30 pm? orang masih ramai

siap ada makcik mengamuk2 sebab dia datang dari pg dan masih belum diberikan rawatan