Tuesday, August 31, 2010

Pregnancy and Chicken Pox


Salam semua...

salam Ramadhan. Hehehe dh nk dekat raya baru nak wish. Its ok, as long as niat ikhlas. Update terkini...
  • I'm entering week 22 now. Alhamdulillah... so far so good. Puasa until today masih penuh lagi.
  • Last two weeks, we went for detailed scan, Columbia Asia. Alhamdulillah, setakat ni semua normal. The doc scanned for heart flow, jari2 kaki and tangan, tulang belakang, face, gender hehehehe... antara perbualan yang tak dapat dilupakan...
Doc: See, here is the nose, mouth, eyes (while pointing at the screen)

My husband : Doc, mancung tak hidungnya? macam saya (hello, ada tulang hidung sempurna, dah syukur sangat)... doc kata, bukan i yang kata


Doc: Now, do you wanna know the gender? Here it is... (ok, that one i kena rahsiakan dulu)


setakat ni, semua ok. Alhamdulillah. Happy sangat bila dapat tgk baby bergerak2 dengan gembiranya dalam perut...

  • Baby's kicking dah start rasa, dah mula aktif, terutama lepas berbuka...amboi, kenyang ye baby... and trust me, i look forward to feel my baby's kicking every day :)
  • Kaki and tangan sudah mula membengkak. Cepat kan? Water retention kata doc. Can easily ease the pain by rendam dalam air panas atau guna ini

Fire sense by CNI. sangat2 berguna masa2 mengandung ni. Trust Me, i've been loyal to this balm since 2002 and outcomenya tidak pernah mengecewakan.


However, di sebalik semua itu, ada musibah yang sedang melanda...


My dearest husband, sedang diserang chicken pox. It stsrted with high and low temp fever for few week, and turned really ugly last Sunday. We both thought that the little red rashes was some kind of allergies or something since my husband mmd ada kulit sensitif. The next morning, we went to see the doc, and he confirmed that its chicken pox. Alahai... orang lain kena masa kecil2 my husband dah dekat 30 baru nak kena. The doc said that chicken pox among adults is more severe compared to kids. Memang betul, naik semua kat muka, with very high temp, kesian tgk dia tidak bermaya. Losing his appetite and everything.


The first thing the doc asked me one he diagnosed my husband with chicken pox is this "Hey, you tgh pregnant kan? Dah pernah kena belum?" Lucky for me, i dah pernah kena, masa kecil2 dulu. Tak ingat bila, tp i can clearly remember that it was during Eid...hehehe, kami adik beradik pakai baju raya tp duduk dalam rumah je...


Here is some info regarding chicken pox and pregnancy http://www.babycenter.com/0_chicken-pox-during-pregnancy_9329.bc


Siang malam ku berdoa, lindungilah kandungan ini... risau gak. Im praying my husband recover cepat. Kesian tgk dia tak bermaya, takde selera makan, and obiviously, i memang tak boleh lena kalau tidur sorang-sorang :(


p/s: kawan2 tolong doakan keselamatan me and my baby ye... and kalau ada apa2 petua, berkenaan cp ni, please let me know...

1 comment: